STERAD

Aktuálne akcie AKTUÁLNE AKCIE

Centrálne vysávače





CENNÍK


      Ponúkame Vám centrálne vysávače od talianskeho výrobcu SISTEM-AIR. Ako už samotný názov prezrádza, jedná sa o vysávač, ktorý je namontovaný v objekte na jednom mieste. K vysávaču sa prípája rozvodné potrubie zakončené vysávacími zásuvkami. Do vysávacej zásuvky sa pripojí vysávacia hadica s rúčkou a telepskopickou sacou rúrou zakončenou potrebnou vysávacou hubicou.

      Centrálna vysávacia
jednotka - podľa veľkosti vysávanej plochy a celkovej veľkosti objektu sa dimenzuje centrálna vysávacia jednotka. Centrálne vysávacie jednotky môžu byť jedno- alebo dvojmotorové a podľa ich výkonu je možné k jednému centrálnemu vysávaču pripojiť v tom istom čase viac vysávacích hadíc, napr.v hoteli alebo penzióne má možnosť naraz vysávať viac osôb. Centrálne vysávače Sistem Air majú zabudovanú funkciu "Soft Start", čo v preklade znamená "mäkký štart" - motor vysávača je rozbiehaný pomaly, nie nárazovo. Motor je elektronikou chránený proti prehriatiu v prípade preťaženia alebo nedostatočnej cirkulácie chladiaceho vzduchu a poistkou proti prepätiu (skratu).
      Centrálna vysávacia jednotka obsahuje veľkokapacitnú 21-litrovú zbernú nádobu, veľkoplošný papierový filter s obsahom 6700 cm2 a podsvietené tlačidlo zapnutia/vypnutia.



      Rozvodné potrubie - pre rozvodné potrubie centrálnych vysávačov Sistem Air sa používa PVC potrubie priemeru 50mm (vonkajší priemer s hrúbkou steny cca 1 mm) o dĺžke 2 metre. Toto potrubie sa však oproti klasickému PVC potrubiu líši antistatickou úpravou vnútorných stien, ktoré zabraňujú usádzaniu prachu a nečistôt pôsobením statickej elektriny. Samotný rozvod je, samozrejme, možné rozdeliť na viac vetiev. Na tento účel slúžia odbočky, ktoré sú VŽDY IBA 45°. Taktisto sú aj kolená vždy IBA 45° (MF a FF) a to z toho dôvodu, aby sa zabránilo upchatiu potrubia. Odfiltrovaný vzduch je vyfukovaný do exteriéru cez tlmič hluku. Rúry sa spájajú pomocou spojok, kolená majú hrdlá. Všetky časti rozvodu sa lepia lepidlom na mäkkčené PVC a spoje sú nerozoberateľné!



      Vyvacia zásuvka - je určená k napojeniu vysávacej hadice. Zásuvka sa skladá z dvoch častí - z podomietkového boxu a bielej štvorcovej zásuvky. Box je určený pre montáž vo fáze hrubej stavby, zásuvka sa montuje vo finálnej dokončovacej fáze. Box je konštrukčne navrhbutý tak, aby fungoval ako "filter". V podstate je to 90° koleno a všetko, čo týmto kolenom prejde, sa už v potrubí nemá kde zachytiť, pretože ostatné kolená použité v potrubí sú 45°. Ak by sa vám náhodou podarilo povysávať napr.ceruzku, tá ostane v zásuvke zaseknutá. Po vytiahnutí vysávacej hadice ceruzku bez problémov odstránite.     
      Zásuvka je štvorcová, plastová a biela. Po odklopení krytky sa uvoľní otvor, do ktorého sa zasúva koncovka sacej hadice. Krytka obsahuje aj gumené tesnenie, ktoré pri jej zatvorení utesní otvor zásuvky a bráni nasávaniu falošného vzduchu. Samotná zásuvka zároveň slúži ako spínač centrálnej vysávacej jednotky.



      Špeciálne zásuvky - medzi špeciálne zásuvky patrí VacPan a VacPan II. Slúži na rýchle povysávanie špiny a nečistôt bez použitia sacej hadice. Nečistoty a špina sa jednoducho pozametajú k zásuvke, na zásuvke sa preklopí západka, čím sa zásuvka otvorí a aktivuje vysávač. Podtlakom sú špina a nečistoty povysávané. Zásuvka VacPan sa montuje do spodnej časti kuchynskej linky, konkrétne do čela. Zásuvka VacPan sa k potrubiu pripája cez špeciálne 90° koleno a flexibilnú hadicu.                        
      VacPan II je kombináciou klasickej vysávacej zásuvke a zásuvky VacPan, tá sa však inštaluje do podomietkového boxu ako klasická zásuvka.



      Sacia hadica - je vrapová skrutkovica, strieborno-sivej alebo čienej farby so štandardnou dĺžkou 7 metrov. V ponuke je priemer 32mm a 50mm. Najväčšou prednosťou tejto hadice je ohybnosť bez ZALOMENIA! Vysávacia hadica je na jednom konci zakončená koncovkou, ktorá sa zasúva do zásuvky. Koncovka môže byť celokovová alebo plastová s kovovou obrúčkou. Táto kovová časť koncovky slúži na spínanie kontaktov v zásuvke a aktiváciu vysávača. Druhý koniec vysávacej hadice je zakončený plastovou rúčkou, ktorá sa zasúva do sacej rúry.


      Sacia rúra - sa zvyčajne skladá z dvoch kratších sacích rúr. Tieto rúry môžu byť celokovové alebo plastové. Celokovové rúry sú pevné alebo teleskopické. Teleskopická sacia rúra sa skladá z dvoch častí, ktoré sa voči sebe posúvajú, čím umožňujú prispôsobiť dĺžku sácej rúry výške osoby. Plastové rúry sú len pevné, je možné ich poskladať viac a kvôli svojej nízkej hmotnosti sa používajú pre vysávanie vyšších miest.


      Príslušenstvo - centrálne vysávače Sitem Air ponúkajú bohaté príslušenstvo, medzi ktoré patria vysávacie hubice rôznych tvarov a určenia, predlžovacie vysávacie hadice, sacie rúry s diaľkovým ovládaním spínania, držiaky vysávacích hadíc a hubíc, ale aj separátory popola.

      Elektrické zapojenie - samotný centrálny vysávač sa napája na 230V a štandardne je vybavený pripojovacím káblom dlhým cca 1,5 metra ukončeným vydlicou. Pre spínanie vysávača  je nutné spolu s rozvodným potrubým inštalovať aj dvojžilový kábel 2x0,5, ktorý slúži ako signálny kábel od zásuvky k vysávaču. Kábel sa zvyčajne inštaluje v ochrannej rúrke, ťahá sa od jednej zásuvky k druhej a na zásuvku sa pripája paralelne. V samotnej zásuvke sa nachádzajú dva kontakty, ktoré sa dotýkajú kovovej koncovky vysávacej hadice, čím sa spínací elektrický obvod uzavrie. Vysávač je uvedený do chodu zasunutím vysávacej koncovky do zásuvky. Z bezpečnostných dôvodov je napätie posielané do signálneho káblu k zásuvkám 12V, čiže nehrozí riziko zásahu elektrickým prúdom.

      Najpredávanejším centrálnym vysávačom Sistem-Air je typ SA 100 TE, ktorý je určený pre vysávanie plochy do 250 m2 s použitím 7-mich zásuviek s dĺžkou potrubia do 75 metrov! Ak by ste sa rozhodli pre zakúpenie a inštaláciu centrálneho vysávača, z cenového hľadiska odporúčam zakúpiť ho v sete "TURBOSET", ktorý obsahuje všetko potrebné k inštalácii a sprevádzkovaniu.

      Set obsahuje:


Na čo si dávať pri montáži pozor!
    1. vo fáze hrubej stavby si rozhodne dávajte pozor, aby ste nepoškodili signálny kábel. Pri jeho poškodení nebude možné zapínanie a vypínanie centrálneho vysávača.

    2. podomietkové boxy neosádzajte do montážnej peny!  Pamätajte na to, že montážna pena slúži ako tesniaci materiál, resp.skôr na dočasnú ako na trvalú fixáciu. Koncovku sacej hadice budete do zásuvky častokrát zatláčať a vyťahovať. Po čase sa podomietkový box uvoľní, omietka popraská a može dôsjť k uvoleniu celého podmietkového boxu. Z vlastnej skúsenosti odporúčam podomietkové boxy najneskôr pred omietaním vysádrovať alebo zalepiť stavebným lepidlom.

    3. Zásuvka má len jednu jedinú montážnu polohu a preto dbajte na správnu orientáciu podomietkového boxu. Na podomietkovom boxe je šípka, ktorá znázorňuje hornú stranu boxu.  Pri nesprávnom osadení poodmietkového boxu nebude možné zásuvku správne namontovať. Dodatočné otočenie zásuvky bez búracích prác už NIE JE MOŽNÉ!

VÝHODY:
    - bezkonkurenčné riešenie pre alergikov!
    - malý skladovací priestor
    - nízka hlučnosť
    - vyfukovanie prefiltrovaného vzduchu do exteriéru (nesmrdí!)
    - vysávanie veľkej plochy z jednej zásuvky
    - pri vysávaní nedochádza k poškodeniu nábytku a interiéru neopatrným zaobchádzním, vynikajúci pre vysávanie auta
    - vďaka veľkému filtru a zbernej nádoby čistenie nutné 2-3x ročne.

NEVÝHODY: snáď len jedna - trošku ostrejšie hrany a rohy na krytke zásuvky. Pár krát som sa už škrabol.

      Moja vlastná skúsenosť: centrálny vysávač rozhodne odporúčam! Nie preto, aby som si "prihrial vlastnú polievočku", ale pre jeho nesporné výhody, ktoré oproti konvenčným vysávačom má. Pre mňa osobne je najväčšou výhodou, že nesmrdí ako všetky ostatné, zbytočne  "nevykuruje" a čistím ho 2x za rok.
      Náš posledný klasický vysávač bol od firmy DYSON. Firma Dyson sa špecializuje výlučne na výrobu vysávačov a ten náš bol určený pre alergikov. Musím uznať, že taký ťah nemá žiaden vysávač, ale produkuje veľký hluk, smrad a teplo. Hoc aký som bol pri vysávaní opatrný, pár-krát sa mi stalo, že som s ním "nabúral" do nábytku. A to nehovorím o rohoch a odbitej omietke... To sa Vám s centrálnym vysývačom nemôže stať.