STERAD

Aktuálne akcie AKTUÁLNE AKCIE

úpravne vody - zmäkčovače



                                        

Cenník

     "U nás v Ruskove je taká tvrdá voda, že sa o ňu oprieť môžete!", tak znela veta jedeného zo zákazníkov, ktorý sa k nám prišiel informovať o možnostiach, ako znížiť tvrdosť vody. Ak aj Vás trápi vodný kameň usadený na perlátoroch vodovodných batérií alebo na dne rýchlovarnej konvice, prípadne ste boli nútení už raz vymeniť elektrickú špirálu v práčke alebo bojlery, prečítajte si nasledujúci článok.

     Tvrdá voda obsahuje zvýšené hodnoty dvoch chemických prvkov - vápnika a horčíka. Na základe obsahu aniónov kyselín rozlišujeme prechodnú a trvalú tvrdosť vody, ktoré spolu tvoria celkovú tvrdosť vody. Prechodná, resp. uhličitánová tvrdosť vody je zapríčinená rozpusteným hydrogénuhličitanom horečnatým a vápenatým, ktorý sa pri procese ohrevu vody rozhladá na oxid uhličtý a uhličitan vápenatý. Pretekaním tvrdej vody, či jej zohrievaním sa z týchto prvkov vytvára vodný kameň. Tvrdá voda do značnej miery ovplyvňuje životnosť predmetov, s ktorými prichádza do styku od ventilov, cez vodovodné potrubie, bojlery a zásobníky TÚV, až zariaďovacie predmety sanity - sprchové kúty, umývadlá, WC misy, vodovodné batérie. Platí nepísané pravidlo: čím vyššia tvrdosť vody, tým nižšia životnosť a zvýšená starostlivosť o dané zariadenie.

Následky používania tvrdej vody:
   - nižšia životnosť spotrebičov
   - zvýšené náklady pri ohreve vody (zlý prestup tepla z výmenníka, resp.elektrickej špirály do vody - vodný kameň pôsobí ako izolant)
   - tvorba vodného kameňa na zariaďovacích predmetoch sanity
   - zanášanie sitiek a perlátorov vodovodných batérií
   - nižšia účinnosť saponátov rozpustených v tvrdej vode

Tvrdosť vody je možné merať viacerými spôsobmi:
 - kvapkami na meranie tvrdosti vody (titračná sada)
 - lakmusovým papierikom (tester)
 - fotometrom
 - iónovým chromatografom

V praxi je najbežnejší spôsob merania tvrdosti vody pomocou titračnej sady. K novým práčkam a umývačkam riadu zvykne byť pribalená sada jednorázových lakmusových papierikov.

Tvrdosť vody je najčastejšie udávana v stupňoch nemeckých (°dH).Prepočet na iné jednotky je následovný:

1°dH = 0,18 mmol/l = 0,36 mval/l = 17,8 ppm = 1,78 of = 0,36 mgekv/l




Tvrdú vodu možno upraviť (zmäkčiť) viacerými spôsobmi:
   - varením
   - destiláciou
   - pridaním umývacej sódy
   - zmäkčovačmi vody

   - anódovou tyčou
   - reverznou osmózou

    Medzi najbežnejšie a cenovou najdostupnejšie spôsoby úpravy tvrdej vody pre domácnosť patria zmäkčovače vody. Našim zákazníkom ponúkame "zmäkčovač" vody IPS (iónový polarizačný systém) a chemický zmäkčovač od firmy IVAR a VIESSMANN.

     IPS (iónový polarizačný systém) v skutočnosti nie je zmäkčovač. Z vody nič neberie, ani do nej nič nepridáva. Zachováva všetky jej zdraviu prospešné látky (reálne vodu nezmäkčuje) a vylepšuje jej vlastnosti. Zároveň účinne zabraňuje tvorbe pevných usadenín vodného kameňa a korózie v potrubí studenej a teplej úžitkovej vody, na výhrevných telesách bojlerov, vodovodných batériách, spotrebičoch a podobne. Kalyxx je vhodný pre nové potrubné rozvody ako prevencia, ale aj pre staršie, odkiaľ postupne odstraňuje existujúce usadeniny.




obr.1 - úpravňa vody IPS Premium

    IPS predstavuje ekologický spôsob úpravy vody využívajúci prírodné (fyzikálne) zákony. Zariadenie pracuje na princípe „mokrého galvanického článku“.

      IPS Kalyxx tvorí prietokové teleso so vstupným a výstupným otvorom. V ňom sú umiestnené elektródy v tvare turbín (nie magnety) z dvoch rôznych elektricky vodivých materiálov. Konštrukčné riešenie elektród je patentovo chránené (TGP® – turbulentná galvanická polarizácia) a vytvára vírivé prúdenie vody, čím spôsobuje zmenu štruktúry minerálov.




obr.2 - úpravňa na pitnú vodu IPS Kallyx Blue




obr.3 - úpravňa vody IPS Kallyx (vnútro)

     Voda, ktorá preteká telesom vytvára s elektródami galvanický mokrý článok s napätím 4,2 až 6 V. Výsledkom je, že minerály a soli v upravenej vode strácajú schopnosť vytvárať tvrdé kryštalické usadeniny (kalcit). Nadobúdajú štruktúru mäkkých častíc – kalu (aragonit) a sú odplavované spolu s vodou. Túto štruktúru si zachovávajú po dobu 72 hodín.




obr.4 - porovnanie usadením pred a po úprave vody pomocou IPS


Video - princíp fungovania úpravne IPS


    Pri chemickej úprave vody dochádza k odstráneniu iónov vápnika (Ca) a horčíka (Mg) z vody. Tento proces nazývame zmäkčovanie a prebieha v tzv.reakčnej nádobe s katexovou náplňou. V reakčnej nádobe sú ióny vápníka (Ca) a horčíka (Mg) nahradené iónmi sodíka (Na). Soli sodíka sú dobré rozpustné a nespôsobujú v prevádzke problémy so zanášaním.


                          

obr.5 - chemický zmäkčovač vody IVAR DEVAP-KAB 015





obr.6 - chemický zmäkčovač vody VIESSMANN Aquahome 20-N


     Dôležitým ukazovateľom chemickej úpravne vody je jej kapacita tzn.objem vody, ktorý je schopná upraviť o 1° tvrdosti. Udáva sa väčšinou v m3/1° buď francúzkych °f alebo nemeckých °dH. Napr. kapacita úpravne vody Viessmann Aquahome 20-N je 93 m3/1°dH. To znamená, že pri tvrdosti upravovanej vody 20°dH upravíme touto úpravňou 4,65m3 vody a potom musí prebehnúť regenerácia úpravne. Regenerácia úpravne pozostáva z týchto po sebe nasledujúcich procesov:

Zmäkčovanie - v tomto procese sa v reakčnej nádobe na povrch katexu zachytávajú ióny vápnika (Ca) a horčíka (Mg) a z povrchu katexu sa uvoľňujú ióny sodíka (Na).

Pranie - po vyčerpaní kapacity katexovej náplne zmäkčovača vody je potrebná regenerácia náplne. V tomto procese voda pretekajúca cez reakčnú nádobu víri katexovú náplň a vyplavuje z nej drobné nečistoty a kaly.

Plnenie - po ukončení procesu prania sa do vedľajšieho zásobníka, ktorý je naplnený tabletovou soľou, napustí stanovené množstvo vody. Tabletová soľ sa vo vode rozpustí, čím sa pripraví nasýtený soľný roztok.

Regenerácia - takto pripravený soľný roztok preteká cez reakčnú nádobu s katexovou náplňou. V tomto procese sa z povrchu katexu uvoľňujú ióny vápnika a horčíka a na povrch katexu sa zachytávajú ióny sodíka.

Vymývanie - po ukončení procesu regenerácie sú uvoľnené ióny vápnika, horčíka a zvyšky soľného roztoku prúdom vody vyplavené z reakčnej nádoby do odpadu.




obr.7 - chemický zmäkčovač vody VIESSMANN Aquahome 20-N (pohľad zhora)




obr.8 - chemický zmäkčovač vody VIESSMANN Aquahome 20-N
(pohľad do zásobníka tabletovej soli a soľného roztoku)


     Regenerácia je opakujúci sa proces, ktorý trvá cca 60 minút. Vodu je možné počas regenerácie, avšak nebude zmäkčená. Preto sa čas spustenia regenerácie nastavuje zvyčajne v skorých ranných hodinách medzi 02:00 až 04:00 hod., keď je pravdepodobnosť používania vody najnižšia. Interval medzi dvoma regeneráciami je závislý na tvrdosti vody, ktorá do úpravne vstupuje a aj na množstve vody, ktorá úpravňou za daný čas pretečie. Dôležité je sledovať množstvo tabletovej soli v zásobníku, v ktorom sa pripravuje soľný roztok. Pri nedostatočnom množstve tabletovej soli sa nedosiahne požadovaná koncentrácia soľného roztoku (roztok nebude nasýtený), čím sa degraduje proces regenerácie - katexová náplň nebude zregenerovaná na 100%.
    Veľkou výhodou zmäkčovača vody je, že si viete nastaviť želanú tvrdosť upravenej vody s presnosťou na 1°dH. Vo všeobecnosti sa doporučuje nastaviť tvrdosť upravenej vody na hodnotu 3-4°dH. S mäkšou vodou by ste mali problém zmyť mydlo z rúk alebo šampón z vlasov.

     Na záver ešte jedno dôležité upozornenie: chemický (katexový) zmäkčovač vody je potrebné VŽDY napojiť aj na odpad!!! Keďže voda je v procese vymývania zmäkčovača cez odpadnú hadičku tlačená tlakom 6 barov, nie je potrebné, aby bol odpad nižšie ako samotný zmäkčovač. Odpadnú hadičku môžete kľudne zaústiť do odpadu s prevýšením 3-4 metre. Napr.ak máte zmäkčovač umiestnený v suteréne, odpadnú hadičku môžete viesť aj o poschodie vyššie.




obr.9 - príklad montáže zmäkčovača vody IVAR DEVAP-KAB 015

    Moja osobná skúsenosť: 
    Doma používame chemickú úpravňu vody Viessmann Aquahome N-20. Pri ročnej spotrebe vody zhruba 114m3 a tvrdosti vody 16°dH bude úpravne regenerovať 20x za rok. Za rok do úpravne nasypem štyri 25kg vrecia tabletovej soli, pričom cena jedného vreca je 12,- Eur s DPH. Po štyroch rokoch bývania v dome sme ešte ani na jednej vodovodnej batérii nemuseli meniť perlátor, nemáme problémy s napúšťacími ventilmi vo WC a ešte sme nemenili ani sprchové hlavice.
    U nás v predajni máme do potrubia pitnej vody nainštalovanú úpravňu IPS. Pred inštaláciou IPS bolo potrebné rýchlovarnú konvicu "vyvariť" od vodného kameňa raz za týždeň. Po inštalácii IPS je to raz za dva mesiace.