STERAD

Aktuálne akcie AKTUÁLNE AKCIE

plastohliníkové



     cenník     katalóg


      cenník     katalóg        


      cenník


Výhody:


Nevýhody:


Môj osobný názor:

      Ak zoberiem do úvahy všetky aspekty plastohliníku (cena, kvalita, hodnota, zložitosť montáže, flexibilita) je plastohliník momentálne najlepší materiál pre rozvody kúrenia a vody pre rodinné domy. Schválne píšem pre rodinné domy, pretože 90% zákaziek sú inštalácie v rodinných domoch, kde sa používajú rúrky a tvarovky do priemeru 26 mm. A do tohto priemeru plastohliník v pomere KVALITA / HODNOTA / CENA jednoznačne vyhráva!

     Na sklade bežne držíme tieto rozmery rúr a tvaroviek (priemer rúrky x hrúbka steny): 16x2, 20x2, 26x3, 32x3, ojedinele aj 40x3,5.


Charakteristika:

      Plastohliník je 3-vrstvý materiál, z ktorého sa vyrábajú iba rúrky. Plastohliníková rúrka sa skladá z jednej vrstvy polyetylénu PE-X, z jednej vrstvy hliníku, ktorá je pozdĺžne zváraná laserom a z jednej vonkajšej ochrannej vrstvy polyetylénu PE-X. Medzi jednotlivými vrstvami je lepidlo, ktoré homogénne spája vrstvu hliníku s vrstvami polyetylénu.Niekde sa môžete dočítať aj o piatich vrstvách: vonkajší plast - lepidlo - hliník - lepidlo - vnútorný plast. Najčasteším označením pre plastohliníkové potrubie, ktoré nájdete napísané aj priamo na rúrke, je PeXb-Al-PeXb alebo PeRT-Al-PeRT. Na trhu sa môžete stretnúť aj s rúrkami s označním PEXa, PEXb a PEXc. Rozdiel medzi týmito roznačeniami je v technológii výroby sieťovaného polyetylénu a mechanicko-fyzikálnich vlastnostiach výsledného materiálu:



      PEXa - okrem najlepších mechanicko-fyzikálnych vlastností sa vyznačuje najlepšou ohybnosťou, prípadné zalomenie rúrky je možné opraviť teplovzdušnou pištoľou, avšak rúrka má najvyššiu rozťažnosť pri stálom tlakovom zaťažení. Technológia výroby peroxidáciou - najdrahšia výroba najmenej šetrná k životnému prostrediu.

      PEXb - rúrka s najvyššou kyslíkovou bariérou a najvyšším tlakovým zaťažením, primerane flexibilná, prípadné zalomenie rúrky je zvyčajne bez poškodenia (v závisloti na teplote materiálu). Technológia výroby "máčaním vo vode" - zosieťovanie silánom, najlacnejšia výroba.

       PEXc - rúrka s najnižšou ohybnosťou, prípadné zalomenie je nutné nahradiť spojkou, resp.kolenom. Technológia výroby EM žiarením najekologickejšia, avšak drahšia ako pri PEXb.

      Pri porovnaní ekonomického a ekologického hľadiska vychádza ako najvýhodnejšia rúrka so sieťovaným polyetylénom typu B, preto viacerý výrobcovia majú vo svojom výrobnom programe práve tento typ rúrky. V našom sortimente Vám ponúkame rúrky s označením Xb a RT.

      Rúrka HERZ - typ FH, GIACOMINI a COMISA:


      Rúrka HERZ - typ HT:


      Plastohliníkové rúrky sú ľahko ohýbateľné, avšak polomer zakrivenia nesmie byť menší ako 5-násobok priemeru rúrky. Pri ohýbaní rúrky výrobcovia doporučujú používať na to určené vnútorné alebo vonkajšie perá (pružiny), pri použití ktorých sa vyhnete nechcenému zalomeniu rúrky. Pre väčšie priemery sa doporučuje použiť mechanickú alebo hydraulickú ohýbačku.
      Plastohliníkové rúrky sa strihajú nožnicami na plasty, ktoré na trhu ponúkajú viacerí výrobcovia (REMS, Rothenberger, ale aj neznačkové).

      Tvarovky pre plastohliník môžu byť mosadzné alebo plastové. Výrobcovia Herz, Giacomini a Comisa ponúkajú len mosadzné tvarovky, ktoré je možné spájať mechanicky alebo radiálnym lisovaním. Mechanické spoje sú rozoberateľné a na ich montáž Vám postačí bežné náradie (blicky, vidlicové kľúče, obyčajný kalibrátor). Lisované spoje sú nerozoberateľné a na ich montáž potrebujete lisovačky (REMS, Rothenberger, Ridgid a pod.), lisovacie čeľuste a špeciálne kalibrátory. Tvarovky výrobcov Herz, Giacomini a Comisa používajú lisovací profil TH.

      Bližšie technické informácie nájdete na stránkach výrobcov: