STERAD

Aktuálne akcie AKTUÁLNE AKCIE

Článkové radiátory plechové, liatinové Viadrus Kalor



         Ceny na vyžiadanie.

          


Výhody:


Nevýhody:


Môj osobný názor:      
      Článkové radiátory železné, aj liatinové sa do novostavieb už takmer nemontujú. Jednotlivé články je nutné spájat, montáž je časovo, u liatinových radiátorov aj fyzicky náročná. 10-článkový radiátor váži 50 kilogramov! Predstavte si, že musíte na stenu zavesiť 30-článkový radiátor. No, kto zodvihne 150 kg? Konzoly na článkové radiátory nemajú žiadnu možnosť dododatočného výškového nastavenia. Keď ich nabijete do steny krivo, aj radiator bude visieť nakrivo :(

      Aj článkové radiátory ponúkajú výkonovú variabilitu. Problém však je pozhánať montéra, ktorý by Vám články poskladal. Z našich zákazníkov túto službu ponúkajú asi traja, aj to sú ochotní skladať iba železné článkové radiátory.
      U.S.Steel Košice rozšíril svoju ponuku radiátorov o výšku 550 mm, kde rozostup medzi prívodnou a spiatočkovou rúrkou je 500 mm. Vďaka rovnakému rozostupu pripájacích rúr 500 mm, ktorú majú článkové radiátory, je výmena jednoduchšia a rýchlešia.

     Sú liatinové radiátory lepšie ako plechové? Niekto tvrdí, že sú lepšie, pretože majú oproti plechovým radiátorom (či už panelovým alebo plechovým) dlhšiu zotrvačnosť a dlhšie odovzdávajú do priestoru naakumulované teplo.
To je pravda! Dokonca existuje video (tu), kde je termokamerou zaznamenané, že teplotný nábeh je u obidvoch radiátorov rovnaký.

     Ja ale hovorím, že fyzika nepustí! Na vysvetlenie použijeme trošku teórie. Príklad: panelový radiátor typ 22K 600x1000 má objem vody 6,2 litra a výkon 1698 Wattov. Jeden článok najbežnejšie ponúkaného liatinového radiátora Viadrus Kalor3 s rozmerom 500x160 má objem vody 1,1 litra a výkon 102 Wattov. V obidvoch prípadoch je výkon vypočítaný pri teplotnom spáde 75/60°C. Z toho vyplýva, že liatinový radiátor s rovnakým výkonom ako panelový bude mať 17 článkov a objem vody 18,7 litra, čiže 3x väčší objem vody!

     Otázka č.1: ktorý radiátor sa pri rovnakom prietoku vody naplní skôr - s objemom 6 litrov alebo 18 litrov?
     Otázka č.2: ktorý radiátor sa zohreje skôr - s hrúbkou steny 1,2 mm alebo s hrúbkou steny 4 mm?
    

     Zároveň sa z fyzikálnych tabuliek dozvieme, že koeficient tepelnej vodivosti ocele je 47 a sivej liatiny je 29 až 44 W.m-1.K-1. Platí priama úmernosť, že čím je koeficient tepelnej vodivosti nižší, tým je aj tepelná vodivosť nižšia, čiže materiál je tepelný izolant.

      Na základe týchto skutočností je nemožné, aby sa liatinový radiátor zohrial za rovnaký čas ako panelový radiátor. Ako hovorím: "Fyzika nepustí!" :)))

Na sklade držíme tieto typy a rozmery článkových radiátorov (rozostup x šírka článku):



Bližšie technické informácie o článkových radiátoroch nájdete na stránkach výrobcu: