STERAD

Aktuálne akcie AKTUÁLNE AKCIE

PPR polypropylénové



        cenník     katalog

Výhody:


Nevýhody:



Môj osobný názor:

      Pre rozvody pitnej vody v pohode. Pre kúrenie nedoporučujem kvôli chýbajúcej kyslíkovej bariére a kvôli rýchlemu "dozrievaniu" materiálu. Pár našich stálych zákazníkov čistilo kúrenia, ktoré boli zhotovené z PPR, kde jedna alebo viac vetiev nekúrilo dostatočne, prípadne vôbec. Pri čistení za použití špeciálnej chémie od firmy FERNOX sa na filtroch zachytilo neprimerane veľké množstvo nečistôt, ktoré pripomínali malé šupiny o veľkosti 1x1 až 2x2 mm. Po bližšej obhliadke sa zistilo, že šupiny sú z materiálu PPR.
      Absolútne nevhodnou kombináciou je rozvod kúrenia z PPR s hliníkovými radiátormi. To je "časovaná bomba". Keďže PPR nemá kyslíkovú bariéru, dochádza k oxidácii hliníka a následnému odlupovaniu vnútorných stien hliníkových radiátorov, kde veľkosť odlupnutých šupín môže byť o priemere 4-6 mm. Stena radiátora je tak oslabovaná a po cca 6-7 rokoch dochádza k prederaveniu radiátora.


Na sklade držíme tieto rozmery rúr a tvaroviek:




Charakteristika:

     PPR je plastový potrubný systém z polypropylénu pre vnútorné rozvody studenej a teplej úžitkovej vody, vykurovanie, rozvody vzduchu a iné priemyselné aplikácie. Rúrky a tvarovky sú vyrobené z vysokomolekulárneho štatistického kopolyméru polypropylénu PP-R typ 3 (polypropylén-random). PPR materiál je hygienicky nezávadný, chemicky vysoko odolný a odolný voči usadeninám. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou, jednoduchou montážou a nízkou vnútornou drsnoťou, ktorá výrazne znižuje tlakové straty v potrubných rozvodoch.
 
     Rúry PPR sú vyrábané vytlačovaním v tlakových radách S 5 (PN 10), S 3,2 (PN 16), S 2,5 (PN 20) a priemeroch 16 – 63 mm. Rúry STABI sú vyrábané z materiálu PPR s použitím AL fólie (tlaková rada S 2,5 PN 20). STABI rúra je trojvrstvová. Vnútorná vrstva je z PPR, nasleduje vrstva AL fólie a na záver vonkajšia vrstva PPR. Použitie AL fólie poskytuje STABI rúre nižšiu rozťažnosť, vyššiu tuhosť a vyššiu teplotnú i tlakovú odolnosť. Rúry FASER - to isté ako rúra STABI, ale namiesto vrstvy AL fólie je použitá vrstva sklených vlákien, čím sa dosiahne nižšia cena oproti STABI rúre.

      Všetky tvarovky sú vyrábané vstrekovaním v najvyššej tlakovej rade S 2,5 (PN 20). Vyhotovenia tvaroviek:


      Použitie:

 
      PPR rúry sú ohybné, ale neumožňujú taký polomer ohnutia ako napr.plastohliník. Strihajú sa bežnými nožnicami na plasty, avšak výrobcovia nožníc nedoporučujú strihať PPR rúry. Kvôli vysokej hustote a húževnatosti materiálu častokrát dochádza k poškodeniu vnútorného mechanizmu nožníc alebo k vyštiepeniu strihacieho noža.

      Bližšie technické informácie nájdete na stránkach výrobcu:  http://www.fv-plast.cz/